Eski ABD Subayı Uyardı: Avrupa Çernobil’den daha kötüsüne hazırlanmalı

Emekli ABD subayı Stanislav Krapivnik, Rusya’nın Kursk bölgesinde Ukrayna güçlerinin ilerlemesiyle ilgili alarm veren bir uyarıda bulundu.

Krapivnik, Ukrayna’nın Kursk Nükleer Santrali’ni hedef alması durumunda, Avrupa’nın büyük bölümünü etkileyecek ciddi bir nükleer felaket yaşanabileceğini öne sürdü.

Krapivnik, Russia Today’e verdiği röportajda, Kursk Nükleer Santrali’ne yapılacak bir saldırının nükleer bir erimeye yol açabileceğini ve bu olayın Avrupa’nın büyük bir kısmını etkileyecek radyoaktif serpintilere neden olabileceğini belirtti.

Stanislav Krapivnik canlı yayında iddialarını aktarıyor

FUKUŞİMA VE ÇERNOBİL GİBİ OLABİLİR

Krapivnik, soğutma sistemlerinin hedef alınması durumunda Fukuşima ve Çernobil felaketlerine benzer bir durumun yaşanabileceğini vurguladı.

Ayrıca, rüzgarların kuzeybatıdan esmesiyle Polonya, Almanya, Danimarka ve İskandinav ülkelerine kadar geniş bir alana radyoaktif serpinti yayılabileceği uyarısında bulundu.

“RUSYA’YA ABD ORDUSU HAKKINDA BİLGİ VERİYOR”

ABD merkezli The Daily Beast yazarı Julia Davis, X platformundan paylaştığı videoda Krapivnik’in bu korkutucu açıklamalarına yer verdi.

Davis’in paylaşımında, Krapivnik’in Rusya’yı Batı’ya karşı önleyici bir nükleer saldırı düzenlemeye veya ABD’ye nükleer bir ültimatom vermeye çağırdığı da belirtildi. Krapivnik, Amerikalıları “hayvanlar” ve “en aşağılık insanlar” olarak nitelendirerek, Rusya’nın agresif nükleer stratejilerini savundu.

Başka bir paylaşımında ise ‘Stanislav Krapivnik’in ABD Silahlı Kuvvetleri’ne sızdığı ve daha sonra Rusya’ya dönerek ABD ordusunun iç işleyişi hakkında düzenli olarak bilgiler ve görüşler sunduğu görünmektedir.’ ifadelerine yer verdi.

ZAPORİJYA’DAKİ KRİZ

Krapivnik’in açıklamaları, Ukrayna’nın Zaporijya Nükleer Santrali’ni hedef alması ve Rusya’nın bu bölgedeki eylemleriyle benzer endişeleri gündeme getirdi. Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı Ukrayna saldırıları sırasında, Zaporijya Nükleer Santrali de bombardıman ve topçu ateşine maruz kalmıştı. Bu durum, uluslararası toplumda büyük endişelere yol açmıştı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından bölgeye gönderilen uzmanlar, santralin güvenliğini sağlamak ve olası bir felaketi önlemek amacıyla çalışmalar yürüttü. Ukrayna, santralin çevresinde güvenlik önlemlerini artırdı ve radyoaktif sızıntı riskine karşı çeşitli tedbirler aldı. Uluslararası yardımlar, acil yardım ekiplerinin eğitilmesi ve destek sağlanmasıyla olası bir felaketin önüne geçilmesine katkıda bulundu.